نوشته شده توسط : هیئت والیبال شهرستان بانه

 

آموزش تکنیک آبشار (اسپک)


این تکنیک همواره مورد توجه فراگیران، بازیکنان و علاقمندان به این ورزش است. اصولاً بازیکنان در هنگام بازى از اجراء صحیح و موفقیت‌آمیز این تکنیک لذت بیشترى مى‌برند. شاید دلیل عمدهٔ چنین احساسی، خارج شدن توپ از جریان بازى باشد، که در اثر این فن غالباً به وقوع مى‌پیوندد. مشابه این مهارت در بازى بسکتبال و فوتبال و... نیز وجود دارد و آن هنگامى است که توپ وارد سبد و دروازه مى‌شود، در این لحظه است که هیجان تماشاگران به اوج خود مى‌رسد. از این صحنه‌هاى شورانگیز در رقابت‌هاى والیبال فراوان مشاهده مى‌شود. خصوصاً در شرایط حساس که اجراء مثبت این فن، نقش تعیین کننده دارد.

نکتهٔ مهم دیگر، پوشش دفاعى در مقابل چنین حمله‌اى است. در واقع مى‌توان گفت که فن آبشار و دفاع روى تور، لازم و ملزوم یکدیگر هستند و براى ارزشیابى هر یک از این فنون، وجود دیگرى الزامى است. هر جا آبشارى به‌ اجراء گذشته مى‌شود، در مقابل آن یک سدّ دفاعى به‌وجود مى‌آید و برعکس. بنابراین موقعى مى‌توان توانائى و مهارت فراگیران را در اجراء این فنون به محک آزمایش سپرد که هر دو تکنیک در مقابل یکدیگر به نمایش گذاشته شوند.

تکنیک آبشار روى پاس‌هاى بلند به لحاظ داشتن زمان بیشتر موجب افزایش کنترل و نهایتاً هماهنگى لازم در اهرم‌هاى فراگیران مى‌شود. بنابراین لازم است در آموزش مقدماتى در این فن، از اجراء آبشار روى پاس‌هاى کوتاه که به سرعت و عکس‌العمل بیشترى نیاز مى‌باشد خوددارى شود.

مراحل تکنیک:

حرکت

حرکت یا جابه‌جائى یکى از موارد عمده در والیبال است. در انجام فن آبشار براى اینکه فراگیر بتواند به توپ ضربه وارد کند، باید به سمت توپ ارسال شده (پاس) حرکت کند. در این حالت تنظیم گام‌ها در ایجاد هماهنگى بین فراگیر و توپ نقش اساسى دارد. لذا در آموزش مقدماتى لازم است فراگیران حرکت سه گام را تجربه کنند و در انجام صحیح آن کوشش نمایند. مى‌توان مبدأ حرکت را از پشت خط یک‌سوم (فاصله سه مترى از تور) به سمت تور در نظر گرفت.

حال از فراگیران انتظار مى‌رود تا هنگام حرکت به این موارد توجه کنند:

* در هنگام حرکت به سمت تور فاصله گام‌ها رفته رفته زیادتر مى‌شود.
* آخرین گام به‌صورت جفت انجام مى‌شود و پاها در این وضعیت به اندازهٔ عرض شانه‌ها از یکدیگر در حالت موازى فاصله دارند.
* در آخرین گام که به‌صورت جفت انجام مى‌شود پاها از ناحیه مفصل زانو خمیدگى بیشترى پیدا مى‌کنند تا فراگیر بتواند پرش (عمودی) قابل توجهى را انجام دهد (تصویر زیر). 

سه گام و بال زدن :

پرش:

فراگیران براى اینکه بتوانند پس از انجام آخرین گام پرش (عمودی) موفقى داشته باشند، از حرکت دست‌ها به‌طرف جلو و خم کردن زانوها کمک مى‌گیرند. وضعیت بدن در هنگام پرش در تصویر زیر نشان داده شده است. 

حرکت دستها هنگام اجرای اسپک :

دستها در هنگام ضربه (بعد از بال زدن و پرش) از پشت به سمت جلو کشیده شده و در نقطه اوج به توپ ضربه وارد می شود. همواره در هنگام ضربه توپ باید در جلوی بدن و در دید باشد. پشت سر یا بالای سر بودن توپ، تعادل در ضربه زننده را بر هم زده و عملکرد مناسب در اجرای اسپک را از بازیکن می گیرد.

از این‌رو این موارد را مى‌توان در تصویر مذکور مشاهده کرد:

* بدن فراگیر در هوا نسبت به تور حالت قوس (محدب) دارد.
* دست ضربه (دستى که توپ را لمس مى‌کند) براى کسب نیروى بیشتر به سمت عقب کشیده مى‌شود.
* دست غیرضربه براى حفظ تعادل فراگیر در بالا قرار داده مى‌شود و... . 

ضربه به توپ

در هنگام زدن ضربه (آبشار) لازم است به این نکات توجه شود: (تصویر زیر) 

* در لحظه ضربه زدن به توپ باید دست کاملاً کشیده باشد و ضربه روى سر توپ فرود آید.
* زدن ضربه با تمام دست (مچ، کف و انگشتان) که در حالت طبیعى قرار دارد انجام شود.
* وضعیت بدن از حالت قوس (محدب) به قوس (مقعر) نسبت به تور تغییر شکل دهد.
* دست ضربه پس از اجراء فن باید ادامه حرکت داشته باشد. 

فرود به زمین

در هنگام فرود به زمین لازم است به این نکات توجه شود:

* فاصله‌ پاها نسبت به هم تقریباً به اندازهٔ فاصله‌اى باشد که در هنگام جهش ایجاد شده است.
* هنگام فرود ابتدا پنجه‌ها، سپس کف پا و در پایان پاشنه‌ها با زمین تماس پیدا مى‌کنند.
* فرود فراگیر باید حتى‌المقدور در جهت تور باشد تا حرکات بازیکنان مقابل همواره در مسیر دید او باشد.
* حال فراگیران مى‌توانند با توجه به هر یک از مراحل تکنیک آبشار براى فراگیرى بهتر، کلیه مراحل این فن را به‌صورت ترکیب شده در تصاویر زیر مشاهده نمایند. 

آبشار:

آبشار پر تحرک ترین و مهیج ترین قسمت مهارتهای والیبال است. تکنیک زدن ابشار بسیار مهم است. باید طوری به تور نزدیک شوید که بتواند در حد امکان به بالاترین ارتفاع بپرید. بنابراین باید اندازه کافی با تور فاصله داشته باشید.

 

 

 

نزدیک شدن به تور حداقل از فاصله 3 متری ان اغاز می شود و معمولا با سه گام انجام می گیرد. اغاز پرش با هر دو پا انجام می شود.
 مرحله اول ابشار گام هاست تا با توپ هماهنگ شود.

 

 

 



 

مرحله دوم لحظه ای است که پرش انجام می شود و مرحله سوم اوردن پای عقب کنار پای جلو می باشد.
 در مرحله اخر با تماس پاشنه یا با زمین و باز شدن پشت به عقب انجام می گیرد. هر دو دست با قدرت به طرف جلو و بالا حرکت می کند حداگثر ارتفاع و تعادل را برای ابشار زدن مهیا کند. شما بدون اینکه زیاد به جلو بروید و به بالا ترین ارتفاع ممکن بپرید.
 دست چپ برای تعادل (اگر راست دستید) استفاده می شود و دست راست به طرف بالا رفته و از ارنج خم می شود تا بیشترین فاصله ممکن را با توپ داشته باشد.
توپ در بیشترین ارتفاع قابل دسترسی با دست باز زده می شود.سعی کنید مچ دستتان ریلکس باشد.
دست شل نباشد و انگشتان محکم بوده ولی سفت نباشد حرکت دست باید سریع و تهاجمی باشد. بعداز همه اینها شما باید سعی کنید ضربه ای بزنید که تیم مقابل قادر به برگرداندن ان به زمین شما نباشد. بعد از زدن توپ دست به حرکت خود ادامه می دهد تا عمل ضربه زدن کامل شود. بعد از زدن توپ با تور تماس پیدا نکنید و مواظب باشید پایتان وارد زمین تیم مقابل نشود.
وضیعت مناسب برای شروع حرکت معمولا 3 یا 4 متری تور و اغاز ان از کنار خط طولی می باشد. حرکت و سرعت گامها بستگی به نوع پاس (از نظر ارتفاع و سرعت) دارد.
نکات مهم :
زدن اسپک از پشت خط یک سوم حتما باید پرش افقی خوبی هم داشته باشید.
زدن ابشار های سرعتی (کوتاه یا بریده) محل پرش و فرود باید یکی باشند.
اگر با یک دفاع در روی تور مواجه هستید سعی کنید ابشار خود را با قدرت و در فاصله 6 یا 7 متری زمین مقابل وارد کنید.
اگر با دو دفاع منسجم مواجه هستید سعی کنید فاصله 12 یا 13 متری زمین مقابل را هدف بگیرید و با قدرت ابشار خود را به دست مدافعان بزنید. در این حالت می توانید توپ را به دست های کناری مدافعان بزنید یا توپ را با ارامی به محلی از زمین تیم حریف که بازیکنی در ان قرار ندارد وارد کنید. اگر روشهای فوق را متناوبا انجام دهید باعث سر در گمی مدافعان روی تور و داخل زمین حریف می شوید.

 

 

 

 



:: موضوعات مرتبط: آموزش اسپک , ,
:: بازدید از این مطلب : 1262
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 17 / 4 / 1394 | نظرات ()

صفحه قبل 1 صفحه بعد